Aktuellt

Vikten av en god natt sömn

Du kanske har hört att vikten av god sömn är överallt. Oavsett om det är från TV, tidningar, eller någon du känner som har erfarenhet av att få en god natts sömn, kommer du att höra det igen. Men förstår du verkligen vad det är att vikten av god sömn betyder?

Till att börja med, sömn är avgörande för din kropp att komma tillbaka. När du sover, får din kropp möjlighet att reparera och växa. Genom att sova får din kropp också chansen att utföra funktioner som den inte var avsedd att utföra under vakna timmar. Detta är ett exempel på vikten av god sömn. När du inte får tillräckligt med vila, din kropp är oförmögen att fungera korrekt, och därför inte kommer att kunna växa som det ska. Förutom att kunna hålla kroppen i form, bra sömn behövs för att undvika de påfrestningar som det kan orsaka din kropp att uthärda. Du kan vakna upp för att gå till jobbet, ta hand om en sjuk släkting, eller ens att köra ett ärende. Alla dessa uppgifter kräver ansträngning och energi, som tar en vägtull på din kropp i det långa loppet. Som din kropp kämpar kraven på varje uppgift, förlorar den funktion. Det är därför du behöver vila, och så vikten av god sömn är anledningen. En annan del av vikten av god sömn är att ge ditt sinne tid att koppla av och varva ner. När du står inför uppgifter som måste slutföras, är ditt sinne mycket ofta bombarderas med tankar och idéer. När du är stressad, det enda sättet du kommer att kunna klara av alla dessa saker är att stänga. Ditt sinne stängs av, du börjar känna dig dåsig, och så småningom börjar du tappa bort tiden.

Sömnbrist

Den dåliga nyheten är att ditt sinne inte kan stängas av helt. Brist på sömn kan fortfarande störa din förmåga att tänka klart. Även om du kanske tror att du har haft tillräckligt med sömn, när du går upp du upptäcker att du fortfarande inte har fått nog. Det spelar ingen roll hur många timmar du sov, det är bara för mycket information som rinner genom huvudet. Om du inte har fått nog av vila, kommer du att upptäcka att du gör så många misstag som du försöker förstå vad som hände igår kväll. Sömnbrist är en av de främsta orsakerna till bristande produktivitet på jobbet, och det är där vikten av god sömn kan bli relevant. Utan en god natts sömn kommer du inte att kunna koncentrera dig alls. Du kommer inte att kunna komma ihåg någonting, och du kommer inte att kunna slutföra någon uppgift som behöver göras. Du kommer att känna dig extremt trött och som om du inte vet vad du ska göra härnäst. Några av de symtom som du kan förvänta dig om du inte får en god natts sömn inkluderar; ångest, huvudvärk, irritabilitet, och svårigheter att koncentrera sig. Men fördelarna med en god natts sömn går långt utöver att må bättre. Ditt sinne kommer att kunna vara mer fokuserad, och du kommer också att vara mer alert. När du har haft en god natts sömn, kommer du att känna dig utvilad och redo att ta itu med den kommande dagen.

Utan en god sömn, är ditt sinne mycket sannolikt att vara dimmig och ofokuserad för resten av dagen. Detta leder till dålig koncentration och minskad total produktivitet. Genom att sova minst åtta timmar varje dag kan du förbättra din koncentration och vakenhet, och i gengäld kommer du att känna dig mer motiverad och produktiv på jobbet.

För mer information om hälsa besök denna sida halsoinfo.se.